0
Ερευνητές και επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αναφέρουν πως ο αριθμός των ατόμων και ειδικά των γυναικών που υποφέρουν από ανορεξία και πλέον και από ορθορεξία (orthorexia nervosa) αυξάνουν και πληθαίνουν.O όρος νευρική ορθορεξία διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1997 από τον γιατρό Στίβεν Μπράντμαν (Steven Bratman) και περιγράφει ακριβώς αυτή την εμμονή των ατόμων με την υγιεινή διατροφή σε βαθμό που αποφεύγουν κάθε τροφή με λιπαρά ή συντηρητικά. Τα άτομα αυτά φτάνουν σε σημείο που αρνούνται να βάλουν στη διατροφή τους ολόκληρες ομάδες τροφίμων.Τα άτομα με νευρική ορθορεξία θέλουν να έχουν τον έλεγχο των καταστάσεων και να διατηρούν σε καλά επίπεδα την υγεία τους ενώ κάθε φορά που κάνουν μια παρασπονδία, νιώθουν τύψεις και ενοχές.Τα ένοχα σημάδια της νευρικής ορθορεξίας:

Οι διατροφολόγοι βαθμολογούν ως ιδιαίτερα επικίνδυνες την δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος, αγαπημένη της Σέριλ Κόουλ, καθώς και την αποτοξινωτική δίαιτα με σιρόπι σφενδαμίου που έκανε η Μπιγιονσέ και η Ναόμι Κάμπελ.

Η ορθορεξία πλήττει κυρίως τις γυναίκες που διανύουν τα 30. Σε αντίθεση με εκείνες που πάσχουν από νευρική ανορεξία και μειώνουν την ποσότητα την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουν, όσοι πάσχουν από ορθορεξία έχουν εμμονή με την ποιότητα του φαγητού και μειώνουν μέχρι εσχάτων το αλάτι, την καφεΐνη, τα λιπαρά, τους υδατάνθρακες, το αλκοόλ και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Από τη διατροφή τους αποκλείονται επίσης τροφές με τεχνητά χρώματα, χρωστικές και συντηρητικά. Εννοείται πως τα πλαίσια αυτή της διατροφής τα ορθορεξικά άτομα αποφεύγουν να τρώνε σε εστιατόρια ή σπίτια φίλων και συγγενών όπου δεν μπορούν να ελέγξουν απόλυτα τη διατροφή τους. Τελικά, η θρεπτική αξία του γεύματος καταλήγει να είναι περισσότερο σημαντική από την ευχαρίστηση της κατανάλωσής του.

Η Μαντόνα, η Μπιγιονσέ κι εσύ!

Φυσικά, μια τέτοια τακτική με αποκλεισμό ολόκληρων ομάδων τροφίμων, μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε σοβαρές ασθένειες. Οι επώνυμες κυρίες, όπως η Μαντόνα, έχουν βάλει το χεράκι τους στην κατάσταση αυτή. Αν παρατηρήσεις κάθε ίντσα του σώματος της Μαντόνα, λίπος δεν θα βρεις. Το ίδιο θα μιμηθούν κι οι θαυμάστριές της που σκοπό έχουν όχι να αδυνατίσουν αλλά να τρώνε μόνο υγιεινά.

Φυσικά, οι οπαδοί επώνυμων διατροφικών πλάνων, όπως η δίαιτα της ομάδας αίματος, υποστηρίζουν πως κάθε ομάδα πρέπει να τρώει από διαφορετικά διατροφικά σύνολα. Οι οπαδοί του της αποτοξίνωσης με σιρόπι σφενδάμου, καταναλώνουν λίγο ζαχαρωμένο νερό αποκλείοντας την πρωτεΐνη και χάνοντας σίδηρο, βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία που μας χαρίζουν υγεία.

Το καλό και ταυτόχρονα κακό με το ορθορεξικά άτομα είναι πως δεν κρύβονται. Αντίθετα με τους ανορεξικούς που κρύβουν την κατάστασή τους, οι ορθορεξικοί ζητωκραυγάζουν και επιτίθενται σε όσους δεν προσέχουν τι τρώνε.

Κατερίνα Π.

Δημοσίευση σχολίου