0
Τα πρόσθετα τροφίμων υπόκεινται σε μία σειρά εκτενών ελέγχων προτού επιτραπεί η χρήση τους στα τρόφιμα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των καταναλωτών και να αποφεύγεται η παραπλάνησή τους. Η εκτίμηση της ασφάλειας των προσθέτων στην Ευρώπη γίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Σε διεθνές επίπεδο οι έλεγχοι γίνονται από την κοινή επιτροπή του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (JECFA).Η έγκριση αυτή αναθεωρείται από τους αρμόδιους φορείς κάθε 5 χρόνια.Τα πρόσθετα τροφίμων είναι οποιαδήποτε ουσία που προστίθεται στα τρόφιμα κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε φάσης της παραγωγής, επεξεργασίας, αποθήκευσης ή συσκευασίας. Έχουν μια σειρά χρήσιμων εφαρμογών και παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ποιότητας και των χαρακτηριστικών των τροφίμων, διατηρώντας τα ασφαλή. Επίσης, διαιρούνται σε κατηγορίες με βάση τις ιδιότητες και τις λειτουργίες τους. Οι κύριες κατηγορίες προσθέτων είναι τα συντηρητικά, τα αντιοξειδωτικά, τα χρώματα, οι ενισχυτές γεύσης και οι γλυκαντικές ουσίες.
Ορισμένα πρόσθετα βοηθούν στη διατήρηση της φρεσκάδας και της ασφάλειας των τροφίμων. Άλλα, βοηθούν στην αύξηση της αντοχής έναντι στην οξείδωση ή τους μικροοργανισμούς. Επιπλέον, προσδίδουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στα τρόφιμα, όπως είναι η υφή ή μπορούν να διευκολύνουν την επεξεργασία τους.
Υπάρχει, όμως, μία γενική αντίληψη ότι ο αριθμός Ε που χαρακτηρίζει τα πρόσθετα τροφίμων είναι κάτι επιβλαβές. Η αλήθεια είναι ότι ο αριθμός Ε είναι απλώς ένας διεθνής κώδικας που υποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο πρόσθετο έχει περάσει μία πολύ αυστηρή διαδικασία εκτίμησης ασφάλειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Γρηγόρης Ρίσβας PhD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Δημοσίευση σχολίου