0
Τα συμπεράσματα που εξάγονται μέχρι σήμερα, για την επομένη ημέρα των εκλογών, μόνον σε μελαγχολικές σκέψεις οδηγούν. Θα προσπαθήσω να τα αποτυπώσω σχεδόν τηλεγραφικά για να απαντήσω στη σχεδόν μόνιμη και πανομοιότυπη ερώτηση -«τι θα γίνει στις εκλογές, τι λένε τα γκάλοπ, πόσοι μπαίνουν στη Βουλή, θα σχηματιστεί κυβέρνηση, από ποιούς;»- που μου υποβάλλουν κάθε μέρα φίλοι και γνωστοί.

Αυτή τη στιγμή τα δύο κόμματα, αθροιστικά, δεν συγκεντρώνουν το 50% του εκλογικού σώματος. Ούτε καν το 45% δεν φτάνουν. Η Ν.Δ. προηγείται σαφέστατα και θα κόψει το νήμα της κάλπης με ποσοστό που θα κυμαίνεται κάτω από 30%. Άλλοι, από τους δημοσκόπους, υποστηρίζουν ότι, με βάση τις κυλιόμενες μετρήσεις τους, το ποσοστό της θα κυμανθεί περίπου στο 26%, άλλοι ότι έχει οροφή το 28% και άλλοι, όχι δημοσκόποι, αλλά κομματικά στελέχη της Συγγρού, επιμένουν, αυθαίρετα, ότι τελικά θα φτάσει ή και θα υπερβεί το 30%. Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα πάντα με τους δημοσκόπους και τις μετρήσεις τους, δύσκολα θα φτάσει το 20% και το πιθανότερο είναι να κυμανθεί στο 18-19%. Άλλοι πάντως επιμένουν ότι το 18% είναι η βάση του και η οροφή του το 22%. Υπάρχουν και ορισμένοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αν το ποσοστό της αποχής είναι μεγάλο τότε το ΠΑΣΟΚ θα υποστεί μεγαλύτερο πλήγμα αφού πιθανολογείται βασίμως ότι το μεγαλύτερο κομμάτι θα προέρχεται από το κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου. Εξυπακούεται ότι τα ως άνω ποσοστά είναι με σταθμισμένο δείγμα και αναγωγές και όχι όπως βγαίνουν από τις κάλπες ή τα τηλέφωνα των δημοσκόπων. Χωρίς αναγωγή η Ν.Δ. κινείται στο 22-23% και το ΠΑΣΟΚ στο 14-15%. Τις τελευταίες ημέρες η Ν.Δ. έχει μια μικρή άνοδο επειδή ανεβάζει το ποσοστό συσπείρωσης των οπαδών της, ενώ το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ είναι καθηλωμένο.

Τρίτο κόμμα, υποστηρίζουν οι δημοσκόποι, αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό μάλιστα που μπορεί να είναι διψήφιο και ενδεχομένως να φτάσει το 11-12% καθώς φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλά και στις τέσσερεις εκλογικές περιφέρειες του λεκανοπεδίου Αττικής, αλλά και στους νέους και νεαρής ηλικίας ψηφοφόρους. Το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι κερδίζει ένα τμήμα ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που αρχικά είχαν πάει στο κόμμα του Φ. Κουβέλη, ενώ φαίνεται ότι τον βοήθησαν οι ενωτικές προτάσεις προς τα άλλα κόμματα της αριστεράς για ενναλακτική διακυβέρνηση.

Το ΚΚΕ εμφανίζει μια στασιμότητα την τελευταία περίοδο και το ποσοστό του θα κυμανθεί στο 9-10%.

Ακολουθεί το κόμμα του Παν. Καμμένου, οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες», το οποίο αν και τις τελευταίες ημέρες δέχεται ισχυρή πίεση εν τούτοις φαίνεται να αντέχει. Οι δημοσκόποι, ανάλογα και με τις μεθόδους στάθμισης του δείγματος που έχει ο καθένας, δίνουν στους «Ανεξάρτητους Έλληνες» ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 6-9%.

Την έκτη θέση, όπως όλα δείχνουν και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα καταλάβει η ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη, με ποσοστό 5-6%. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως η ΔΗΜΑΡ να “σκαρφαλώσει” στο 7%, αλλά εξίσου πιθανόν είναι να “πέσει” και στο 4%. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχασε την αρχική δημοσκοπική δυναμική που το έφερνε ακόμη και στην τρίτη θέση.

Τα έξι παραπάνω κόμματα θεωρείται σίγουρο ότι θα εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή. Από εκεί και κάτω αρχίζει ένα μικρό ή μεγαλύτερο θρίλερ. Προσώρας, η ναζιστική οργάνωση “Χρυσή Αυγή” καταγράφεται, στις μετρήσεις, να διαβαίνει με σχετική άνεση το κατώφλι του 3%. Οι δημοσκόποι την ανιχνεύουν κάπου μεταξύ 4 και 5% αν και τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια πτωτική τάση που εφόσον συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται, τελικά, να κινηθεί στην κόψη του ξυραφιού.

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι Οικολόγοι Πράσινοι και το ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη με τους πρώτους να κινούνται με μεγαλύτερη δημοσκοπική άνεση πάνω από το όριο του 3%, αλλά ο δεύτερος να «καπαρώνει» πολιτικά και επικοινωνιακά ένα ποσοστό της τάξεως του 3-4%. Κατά πόδας ακολουθεί τον Γ. Καρατζαφέρη η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τις τελευταίες ημέρες εμφανίζεται να πλησιάζει την ..βρύση του Κοινοβουλίου, αλλά χωρίς να είναι σίγουρο ότι τελικά θα καταφέρει να πιεί νερό. Την Ντ. Μπακογιάννη ενδεχομένως να είναι ο αδελφός της Κυριάκος Μητσοτάκης αυτός που θα της στερήσει την είσοδο στη Βουλή. Οι ψήφοι των Κρητικών και των «μητσοτακικών» στη Β’ Αθήνας διασπώνται, και ενδεχομένως να είναι αυτοί που θα πάρει ο Κυριάκος όσοι θα λείπουν από τη Ντόρα για να μπει στη Βουλή.

Πλήγμα για τη ΔΗ.ΣΥ της Ντόρας Μπακογιάννη είναι και οι, ουκ ολίγοι, «φιλελεύθεροι» ψήφοι που λαμβάνει η ΔΡΑΣΗ, το κόμμα το Στέφανου Μάνου. Ειδικά τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στην Αττική, ολοένα και περισσότερο ανιχνεύεται από τους δημοσκόπους, αλλά και ακούγεται στις συζητήσεις των πολιτών, το όνομα της ΔΡΑΣΗΣ. Αν και οι δημοσκόποι δεν του δίνουν περισσότερο από 2%, δεν είναι και λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ενδεχομένως, σε σχέση με την Ντόρα Μπακογιάννη, να είναι ο Μάνος αυτός που θα κάνει την έκπληξη. Ενδεχομένως αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν στη ΔΡΑΣΗ, εκτός του Γρ. Βαλλιανάτου, υπήρχε και ο φιλελεύθερος, «μοδάτος» στο διαδίκτυο, Θ. Τζήμερος («Δημιουργία Ξανά»), ο οποίος πιθανολογείται ότι μπορεί να «πιάσει» 0,5% που για τα ποσοστά που μιλάμε είναι κρίσιμο. Στα υπέρ της Ντ. Μπακογιάννη, σε σχέση με τον Στ. Μάνο, είναι ότι η πρώτη έχει δύναμη και στην επαρχία κάτι που δεν συμβαίνει με τη ΔΡΑΣΗ.

Από τα υπόλοιπα μικρά κόμματα που αναμένεται να συγκεντρώσουν ένα ποσοστό της τάξεως του 5-6%, τη μερίδα του λέοντος φαίνεται ότι θα την αποσπάσει η Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη, η οποία όμως, σύμφωνα πάντα με τους δημοσκόπους, θα κινηθεί κάτω από το 2%. Η αριστερίστικη οργάνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναμένεται να υπερβεί το 1%, όπως πιθανότατα το ίδιο θα συμβεί και με το “ΟΧΙ” των Παπαθεμελή και Καζάκη. Τα υπόλοιπα 19 από τα 34 κόμματα που κατέρχονται στις εκλογές αναμένεται να συγκεντρώσουν περίπου το 2% του εκλογικού σώματος.

Αν οι ως άνω προβλέψεις των δημοσκόπων επαληθευθούν τότε έχουμε τα εξής δεδομένα: Υπάρχει ένα ποσοστό της τάξεως του 7-8% που δεν θα εκπροσωπηθει στη Βουλή. Τέσσερα κόμματα («Χρυσή Αυγή», Οκολόγοι-Πράσινοι, ΛΑΟΣ και ΔΗ.ΣΥ.) που αθροιστικά θα συγκεντρώσουν ποσοστό 12-13%, έχουν αυξημένες πιθανότητες, άλλο περισσότερες άλλο λιγότερες, να εισέλθουν στο Κοινοβούλιο. Εάν προσθέσουμε το ποσοστό αυτών που δεν θα μπουν στη Βουλή (7-8%) και αυτών που ενδεχομένως να μπουν, αλλά και ενδεχομένως να μην μπουν (12-13%) έχουμε ένα ποσοστό, με μικρές προσθαφαιρέσεις, της τάξεως του 20%. Αυτό είναι κρίσιμο για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Εάν μείνει το 8% εκτός Βουλής το πρώτο κόμμα για να έχει αυτοδυναμία χρειάζεται 37%, εάν εκτός Βουλής μείνει το 14% χρειάζεται 34,5%, ενώπιον αν έχουμε την πολύ ακραία περίπτωση και η αναντιπροσώπευτη ψήφος φτάσει το 20% τότε το ποσοστό της αυτοδυναμίας πέφτει στο 32,3%. Ακόμη και σ’ αυτή την πολύ ακραία περίπτωση μπορεί το πρώτο κόμμα, και εν προκειμένω η Ν.Δ., να μην επιτυγχάνει την αυτοδυναμία, όμως με 28% και αναντιπροσώπευτη ψήφο στο 8% κερδίζει 126 έδρες, ενώ με το ίδιο ποσοστό και αναντιπροσώπευτη ψήφο στο 20% κερδίζει 138 έδρες. Αντίστοιχα το ΠΑΣΟΚ με 20%, στην πρώτη περίπτωση, κερδίζει 54 έδρες, ενώ στη δεύτερη περίπτωση κερδίζει 63 έδρες. Στην πρώτη περίπτωση, εάν σχηματίσουν μαζί κυβέρνηση, θα έχουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία 180 βουλευτών και στη δεύτερη 201. Αυτό εκ πρώτης όψεως μπορεί να μην φαίνεται σημαντικό, όμως μπορεί να αποβεί καθοριστικό για σοβαρές ψηφοφορίες και ριζοσπαστικές αποφάσεις. Με 180 βουλευτές έχεις τα 3/5 της Βουλής, ενώ με 201 τα 2/3 και μπορείς είτε να μην υπολογίζεις πιθανές διαρροές σε αποφάσεις που χρειάζεται αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία είτε να κάνεις… παπάδες ακόμη και συνταγματικής φύσεως.

Τέλος για να υπολογίσουμε το ποσοστό που θα κυμανθεί ο δικομματισμός, αν στο ποσοστό 20% των μικρών, εντός και εκτός Βουλής κομμάτων προσθέσουμε το περίπου 32%, που πιθανολογείται ότι θα λάβουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΔΗΜΑΡ, βλέπουμε ότι ο δικομματισμός έχει οροφή το 48%. Βεβαίως, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το ποσοστό των τεσσάρων αυτών κομμάτων δεν θα υπερβεί το 30%, οπότε ΠΑΣΟΚ και Ν. Δ. μπορούν να αγγίξουν το 50%. Μέχρι στιγμής δημοσκοπικά αυτό δεν προκύπτει. Ίσως στην κάλπη να κατορθώσουν τα δύο μεγάλα κόμματα να φτάσουν και το 52%. Εξίσου πιθανόν όμως είναι τα τέσσερα «δεύτερα» κόμματα να φτάσουν και το 34% και ο δικομματισμός να …προσγειωθεί στο 46% κάτι που αυτή τη στιγμή οι δημοσκόποι βλέπουν και ως το πλέον πιθανό ενδεχόμενο.

Αν το ποσοστό του δικομματισμού είναι κάτω από 50% σχηματίζει μεν κυβέρνηση και μάλιστα, υπό προϋποθέσεις, με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά στην πορεία θα έχει αυξημένα πολιτικά προβλήματα. Ανεξαρτήτως αυτών, είναι δύσκολο τα δύο μεγάλα κόμματα να μην συνεργαστούν για το σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης. Και ο λόγος είναι ότι εάν αυτό ήθελε συμβεί τα προβλήματα γι’ αυτά θα είναι περισσότερα…
http://www.inews.gr/253/ti-deichnoun-oi-televtaies-mystikes-kyliomenes-dimoskopiseis.htm

Δημοσίευση σχολίου