0

Στις 12:50 οδηγήθηκε στην Εισαγγελία ποινικής δίωξης και αμέσως μετά στον Ανακριτή ο Τάσος Θεοφίλου κατηγορούμενος για συμμετοχή στην ληστεία της Πάρου και για τον φόνο του ηλικίας 53 ετών Δημήτρη Μίχα, έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας στη Νάουσα.
Εναντίον του ασκήθηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ποινική δίωξη για συγκρότηση κι ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία από κοινού, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και κλοπές. Παραπέμφθηκε να απολογηθεί σε ανακριτή, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να οδηγηθεί στους εφέτες ανακριτές που διερευνούν τις υποθέσεις τρομοκρατίας. Εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί η εισαγγελική διάταξη για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της ταυτότητάς του.

Έρευνες και προσαγωγές

Ευρείας κλίμακας έρευνες διεξάγονται αυτή την ώρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου έχουν πραγματοποιηθεί και πολλές προσαγωγές.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η Αντιτρομοκρατική διεξάγει μεγάλη επιχείρηση σε συγκεκριμένη γειτονιά της Αθήνας. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. δεν ανακοινώνουν την τοποθεσία αυτή, προκειμένου να μην παρεμποδιστεί η ολοκλήρωση των ερευνών. Μεγάλη σημασία δίνουν τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής στην αρμαθιά με κλειδιά, που βρέθηκε στην κατοχή του Θεοφίλου κατά τη σύλληψή του. Αστυνομικοί διερευνούν την αντιστοιχία των κλειδιών αυτών με καταλύματα, διαμερίσματα και αποθήκες, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιούνται ως γιάφκες.

Κρατά το στόμα του κλειστό 29χρονος Τάσος Θεοφίλου από τη Θεσσαλονίκη, άνεργος- όπως δηλώνει ο ίδιος- ο οποίος ανακρίνεται από στελέχη της Αντιτρομοκρατικής για τη συμμετοχή του στην αιματηρή ληστεία της Πάρου, αλλά και για τη σχέση του με τους αλληλοτεμνόμενους κύκλους των οργανώσεων ένοπλης βίας και κυρίως, με αυτήν των «Πυρήνων της Φωτιάς».

Η Αντιτρομοκρατική έφθασε στον Θεοφίλου μετά την ανίχνευση γενετικού υλικού στο καπέλο που έπεσε από τον ληστή κατά την έξοδο της συμμορίας από το τραπεζικό κατάστημα της Νάουσας της Πάρου και μετά το αιματηρό επεισόδιο με τον ιδιοκτήτη ταξί Δημήτρη Μίχα που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των κακοποιών.

Το γενετικό αυτό υλικό ταυτοποιήθηκε. Από τα αρχεία της Αντιτρομοκρατικής, προέκυψε πώς το εύρημα ταυτιζόταν με αντίστοιχο υλικό που είχε εντοπιστεί προ καιρού και κατά την διάρκεια εφόδων της Αντιτρομοκρατικής στις γιάφκες της οδού Καισαρείας στη Νέα Σμύρνη, όπου είχε βρεθεί μεγάλης έκτασης οπλοστάσιο, της οδού Πραξιτέλους στον Πειραιά και τέλος, στη γιάφκα του Αγρινίου.

Οι γιάφκες αυτές είχαν από τότε συνδεθεί με την δράση των Πυρήνων της Φωτιάς.


Σύλληψη στον Κεραμεικό

Η Αντιτρομοκρατική παρακολουθούσε τον Τάσο Θεοφίλου εδώ και καιρό και μάλιστα, κατά το χρονικό διάστημα που βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη και πριν τη ληστεία της Πάρου. Κατά τους αστυνομικούς που τον παρακολουθούσαν είχε τότε μακριά μαλλιά τα οποία κούρεψε αφού ήρθε στην Αθήνα και πριν μεταβεί στην Πάρο, έτσι ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να ανιχνευθεί γενετικό υλικό.

Ο Θεοφίλου συνελήφθη το μεσημέρι του Σαββάτου και συγκεκριμένα στις 12:30 στον Κεραμικό ,στο κέντρο της πρωτεύουσας όπου και διέμενε σε διάφορα ξενοδοχεία της περιοχής. Μαζί του είχε την ταυτότητα του και ένα σακίδιο με την επιγραφή «Πάρος». Κατά τους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν, ο Θεοφίλου προέβαλε σθεναρή (όχι ένοπλη ) αντίσταση. Όπως αναμενόταν ζήτησε και έλαβε από τον ανακριτή προθεσμία για να απολογηθεί και οδηγήθηκε εκ νέου στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση όπου και κρατείται. Κατά την εμφάνιση του στον Εισαγγελέα και Ανακριτή ο Θεοφίλου δεν συνοδευόταν από δικηγόρο.

Εκτιμάται από την Αντιτρομοκρατική πως η ληστεία της Πάρου ενδεχομένως να είναι ένα πρώτο δείγμα «αυτοχρηματοδότησης» νέας οργάνωσης ένοπλης βίας και ορισμένα στελέχη της Υπηρεσίας συσχετίζουν την αιματηρή αυτή ενέργεια με την εξαφάνιση του Νίκου Μαζιώτη ο οποίος ως αδειούχος κρατούμενος μηδέποτε εμφανίστηκε στις αρχές.

Όλες αυτές οι εκτιμήσεις οδηγούν τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής στο συμπέρασμα πως έχουν να διαχειριστούν μία πολύ σοβαρή υπόθεση, όπως ομολογούν.

Ο Θεοφίλου και τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας της Πάρου επέστρεψαν μετά τη ληστεία στον Πειραιά με το πλοίο της γραμμής. Κατέρρευσε, δηλαδή, όλη η θεωρία περί παραμονής τους σε γιάφκα της Πάρου κ.λπ.. Με δεδομένο το αδιέξοδο στις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών της αιματηρής ληστείας, τα μόνα στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κάποιο αποτέλεσμα ήταν εκείνα που αφορούσαν το καπέλο με το γενετικό υλικό και το κινητό τηλέφωνο που επίσης έπεσε από κάποιον από τους δράστες.

Το καμένο αυτοκίνητο που βρέθηκε σε ακτή της Πάρου και που ταυτοποιήθηκε με κλεμμένο αυτοκίνητο από την Αθήνα, προκάλεσε το ενδιαφέρον της Αντιτρομοκρατικής η οποία συνέδεσε αυτό το στοιχείο με συμπεριφορές μελών ομάδων ένοπλης βίας που είχαν απασχολήσει την Υπηρεσία αυτή στο πρόσφατο παρελθόν.

Ο Θεοφίλου οδήγηθηκε στον Εισαγγελέα την Κυριακή, τρία λεπτά πριν τις 13.00 το μεσημέρι. Μισή ώρα αργότερα, μεταφέρθηκε από το κτήριο 16 της Ευελπίδων στο κτήριο 9, στον Ανακριτή. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν αναλάβει την ανάκριση του Θεοφίλου ομολογούν πώς δεν είναι καθόλου συνεργάσιμος και πώς αρνείται την συμμετοχή του στην ληστεία της Πάρου.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το κινητό που βρέθηκε μετά τη ληστεία της Πάρου, ανήκε στον Τάσο Θεοφίλου, από τον οποίο έπεσε το καπέλο και το κινητό όταν ο δολοφονηθέντας οδηγός ταξί Δημήτρης Μίχας τον γρονθοκόπησε. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο ίδιος ο Θεοφίλου είναι πιθανότατα ο δολοφόνος του 53χρονου Μίχα.

Επίσης, νέες πληροφορίες θέλουν να έχει βρεθεί γενετικό υλικό του Τάσου Θεοφίλου, ο οποίος βρισκόταν στην Αθήνα από τις 14 Αυγούστου, εκτός από τη γιάφκα της Νέας Σμύρνης και στη γιάφκα του Αγρινίου.

Τέλος, ο Τάσος Θεοφίλου φέρεται από δικαστικούς κύκλους να έχει περιφερειακό ρόλο στην οργάνωση «Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Ο ίδιος ο Θεοφίλου ήταν εξαιρετικά δραστήριος στο διαδίκτυο όπου διαθέτει εκτός από τα προφίλ στο Facebook και Blog με την επωνυμία «Παρανουαρικό», του οποίου το δεύτερο συνθετικό της λέξης («νουάρ» – σημαίνει «μαύρο» στα γαλλικά) παραπέμπει στον αντιεξουσιαστικό χώρο.
πηγη ΖΟΥΓΚΛΑ

Δημοσίευση σχολίου