0
Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια μας τείνουν να μας μεγαλώνουν περισσότερο από τις ρυτίδες ή τα γκρίζα μαλλιά.
Ο αποχρωματισμός του δέρματος κάτω από τα μάτια επηρεάζει πολλούς από μας κατά καιρούς. Για κάποιους οι μαύροι κύκλοι μπορεί να είναι ένα μόνιμο χαρακτηριστικό, ενώ για άλλους μπορεί να είναι αποτέλεσμα αλλεργιών, κακού ύπνου ή και κληρονομικότητας. Όποια και να είναι η αιτία σίγουρα μπορούν να ελαχιστοποιηθούν, να αντιμετωπιστούν ή έστω να καλυφθούν.
Τι τους προκαλεί;
Αλλεργίες: Οι αλλεργίες είναι μια κοινή αιτία αποχρωματισμού του δέρματος κάτω από τα μάτια. Η εποχιακή αλλεργία μπορεί να αντιμετωπιστεί με συνταγογραφούμενα φάρμακα. Αν οι μαύροι κύκλοι και οι σακούλες παραμένουν, τότε υπάρχει η πιθανότητα να είστε αλλεργικοί σε κάποιο φαγητό ή χημικό προϊόν. Για κάθε περίπτωση καλό θα είναι να επισκεφτείτε ένα δερματολόγο.
Αϋπνία: Αν νιώθετε κουρασμένοι, πιεσμένοι και δεν κοιμάστε καλά τότε στο δέρμα σας θα αντανακλάται η έλλειψη ύπνου με το να δείχνετε ταλαιπωρημένοι, αποκτώντας μαύρους κύκλους.
Ρινική συμφόρηση: Μια φραγμένη μύτη μπορεί να προκαλέσει μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, διότι οι φλέβες που διοχετεύονται από τα μάτια σας στη μύτη διαστέλλονται και σκουραίνουν.
Έκθεση στον ήλιο: Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα μελανίνης.
Γήρανση: Όσο μεγαλώνουμε το δέρμα τείνει να λεπταίνει, κάνοντας τις φλέβες και τα αγγεία πιο εμφανή.
Τρόπος ζωής: Η κακή διατροφή, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, πάρα πολλά καφεϊνούχα ποτά, το κάπνισμα, και η έλλειψη άσκησης μπορούν να συμβάλουν στον αποχρωματισμό κάτω από τα μάτια.
Κληρονομικότητα: Η εμφάνιση μαύρων κύκλων είναι συχνά κληρονομική. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να τους αντιμετωπίσετε, απλά μπορεί να αποτελέσματα να είναι λιγότερο ορατά.
Αντιμετωπίστε το πρόβλημα
Υπάρχουν διάφορες θεραπείες. Δεν είναι σίγουρο πως όλες θα λειτουργήσουν αλλά είναι καλό να δοκιμάσετε. Αν οι μαύροι κύκλοι είναι χρόνιο πρόβλημα για σας, τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας (δερματολόγο).
Φυσικές λύσεις
Οι φυσικές θεραπείες δημιουργούνται από προϊόντα και αντικείμενα που μπορούμε να βρούμε στο σπίτι και τον κήπο μας. Βοήθησαν τους ανθρώπους στο παρελθόν και μπορούν να το κάνουν και τώρα.
  • Κόβουμε αγγούρι σε χοντρές φέτες. Το αγγούρι εδώ και πολύ καιρό χρησιμοποιείται για να μειώσει το πρήξιμο και να ανανεώσει την εμφάνιση του δέρματος γύρω από τα μάτια. Τοποθετήστε μια φέτα σε κάθε μάτι, κυρίως στην περιοχή όπου σχηματίζονται οι μαύροι κύκλοι. Κάντε το καθημερινά, ξαπλώνοντας για 10-15 λεπτά με κλειστά μάτια.
  • Χρησιμοποιήστε ένα παγωμένο κουτάλι. Βάλτε ένα κουτάλι στο ψυγείο για 10-15 λεπτά. Στη συνέχεια τοποθετήστε το -με την κάτω πλευρά- πάνω στους κύκλους και κρατήστε το εκεί μέχρι να γίνει ξανά ζεστό.
  • Βάλτε στα μάτια σας καθημερινά ένα παγάκι τυλιγμένο σε πετσέτα για 10-15 λεπτά.
  • Χρησιμοποιήστε μια πατάτα. Βάλτε μια άψητη πατάτα στο μίξερ και πολτοποιήστε τη. Στη συνέχεια τοποθετήστε το μείγμα σε κλειστά μάτια και παραμείνετε έτσι για μισή ώρα. Ξεβγάλετε με ζεστό νερό.
Ύπνος ομορφιάς
Είναι καλό να κοιμάστε αρκετά κάθε βράδυ. Δεν είναι απόλυτα σαφές γιατί ο ανεπαρκής ύπνος προκαλεί μαύρους κύκλους. Η έλλειψη του όμως έχει την τάση να κάνει το δέρμα πιο ανοιχτόχρωμο, αυξάνοντας έτσι την εμφάνιση του μαύρου χρώματος κάτω από τους οφθαλμούς.
  • Καθορίστε πόσο ύπνο χρειάζεται. Συνήθως το φυσιολογικό είναι 7-9 ώρες κάθε βράδυ, αλλά αυτό ποικίλλει ανάλογα τον άνθρωπο και τη χρονική στιγμή της ζωής του.
  • Το αλκοόλ και ο καφές μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς την ποιότητα του ύπνου. Γι’ αυτό καλό θα είναι να απέχετε από αυτά τα προϊόντα ή να τα καταναλώνετε με μέτρο για καλύτερα αποτελέσματα.
Καλή διατροφή
Ακολουθήστε μία υγιεινή  και ισορροπημένη διατροφή με βιταμίνες και πιείτε πολύ νερό (πάνω από εφτά ποτήρια). Μια ολόκληρη σειρά από προβλήματα «ομορφιάς» μπορούν να αποδοθούν σε έλλειψη βιταμινών. Οι μαύροι κύκλοι και το πρήξιμο συχνά οφείλεται σε έλλειψη της βιταμίνης Κ ή ανεπάρκεια αντιοξειδωτικών. Επίσης, η ανεπάρκεια σε Β12 (συνήθως σχετίζεται με αναιμία) μπορεί να οδηγήσει σε μαύρους κύκλους.
  • Άφθονα φρούτα, λαχανικά(κυρίως λάχανο), σπανάκι είναι απαραίτητα. Πιείτε αρκετά υγρά για να βελτιωθεί η κυκλοφορία.
  • Μειώστε το αλάτι. Το υπερβολικό αλάτι ωθεί το σώμα στο να συγκρατεί νερό σε ασυνήθιστα μέρη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο κάτω από τα μάτια. Το πολύ αλάτι μπορεί να επηρεάσει επίσης την κυκλοφορία, και να κάνει τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα να φαίνονται πιο γαλανά.
Καλλυντικά
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να καλύψει τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια. Είναι σημαντικό να ελέγξετε τα καλλυντικά για αλλεργικές αντιδράσεις πριν από τη χρήση τους.
  • Απλώστε μια κρέμα ματιών που περιέχει βιταμίνη Κ και ρετινόλη. Οι μαύροι κύκλοι μπορεί να προκληθούν από μια ανεπάρκεια της βιταμίνης Κ. Ανεξάρτητα από την αιτία, ωστόσο, οι δερματικές κρέμες που περιέχουν αυτά τα δύο συστατικά μειώνουν τις σακούλες και τον αποχρωματισμό σημαντικά σε πολλούς ανθρώπους.
  • Το κονσίλερ βοηθάει πολύ στο καμουφλάρισμα των μαύρων κύκλων. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι η επιλογή του σωστού χρώματος ανάλογα με το δέρμα σας.
  • Περιποιηθείτε το δέρμα σας ενώ κοιμάστε. Υπάρχουν νυχτερινές μάσκες προσώπου που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πρηξίματος ή του αποχρωματισμού.

Δημοσίευση σχολίου